Jak na grilování s Kampotským pepřem

Nejprodávanější

Kampotský pepř černý 50g tubus
 
299 Kč
epicure fin award
 
399 Kč
Kampotský pepř červený 50g tubus
 
399 Kč
Kampotský pepř bílý 50g tubus
 
399 Kč
Flowers of Salt (Fleur de Sel) 50g tubus
 
169 Kč
Smoked Sweet Long Chilli Powder 50g tubus
 
319 Kč
Kurkuma jako dárkový tubus
 
339 Kč
citronová tráva 50g tubus
 
269 Kč
19 položek celkem
Kampotský pepř černý 50g tubus
299 Kč

Černý pepř je vynikající na steaky, těstoviny, saláty nebo prostě klasicky na vaření. Chuť máty a eukalyptu Vás dostane na první dobrou! Originální balení v papírovém tubusu.

Kód: KBP50TU
epicure fin award
399 Kč

Cenami ověnčený fermentovaný pepř z Kambodži. Originální balení v papírovém tubusu, které lze použít i jako praktickou kořenku z recyklovaného papíru!

Kód: KSP50TU
Kampotský pepř červený 50g tubus
399 Kč

Originální balení v papírovém tubusu, které lze použít i jako praktickou kořenku z recyklovaného papíru!

Kód: KRP50TU
Kampotský pepř bílý 50g tubus
399 Kč

Originální balení v papírovém tubusu, které lze použít i jako praktickou kořenku z recyklovaného papíru!

Kód: KWP50TU
Flowers of Salt (Fleur de Sel) 50g tubus
169 Kč

Originální Fleur de Sel z Kambodži v dárkovém balení v papírovém tubusu, které lze použít i jako praktickou kořenku z recyklovaného papíru!

Kód: FS50TU
Khmerské červené kari (Red Khmer Curry) 50g tubus
399 Kč

Khmerské kari které je příjemně hřejivé ale ne přespříliš pálivé, s okouzlující vůní Kambodži k masu nebo i zelenině. Originální balení v papírovém tubusu, které lze použít i...

Kód: CUR50TU
Smoked Sweet Long Chilli Powder 50g tubus
319 Kč

Tradiční khmerské zauzené chilli, není tak pálivé jako např. chilli z Indie. Mleté, tak abyste ho mohli rovnou použít v praktickém tubusu. Skvělé na vaření, grilování i BBQ.

Kód: KSWLCPW50TU
smoked black kampot pepper igp (1)
329 Kč

Černý pepř, jehož unikátní vůně a chuť jsou umocněny uzením na kouři z kokosových slupek a rýžové slámy v praktické jednorázové kořence z recyklovaného papíru.

Kód: KKBP50TU
Kurkuma jako dárkový tubus
339 Kč

Mletá kurkuma z organické produkce s vysokým obsahem kurkuminu (až 14%) z naší vlastní farmy. Super kvalita pro spoustu využití nejen na vaření ale i přípravu Golden milk!...

Kód: TUPW50TU
citronová tráva 50g tubus
269 Kč

Spodní část citronové trávy v mleté podobě pro použití v asijské kuchyni ale i na ryby, kuře, ovocné saláty nebo marinády.

Kód: LEMSTPW50TU
mladý zázvor 50g tubus
399 Kč

Je tak jemný, že se v čerstvé podobě ani nemusí loupat! Opojná vůně, jemná štiplavost a příjemná hřejivost Vás dostane!

Kód: GINPW50TU
Mlýnek na pepř profesionální Peugeot Paris Chef u'Select nerez 30cm
+ Dárek zdarma
1 720 Kč

Mlýnek nejen do profesionální kuchyně ale skvěle se hodící i do venkovního grilovacího koutku. Dá se skvěle udržovat a mechanismus U'Select Vás nadchne kvalitou!

Kód: P32517
poivre de kampot blanc igp fume (1)
429 Kč

Bílý pepř zauzený na slupkách z kokosu a rýžové slámě. Vynikající především na ryby a všude tam, kde chcete umocnit chuť bílého pepře kouřovým aroma. Balení v praktickém...

Kód: KKWP50TU
sauce tamarin BBQ
349 Kč

Originální BBQ omáčka z Kambodži s tamarindem - fascinující ingrediencí propůjčující skvělou chuť orientu! Bez barviv a konzervantů. Pálivost 2/5.

Kód: CSTBBQ100ML
sauce Poivre de Kampot Vert
349 Kč

Originální omáčka z čerstvě sklizeného zeleného Kampotského pepře z Kambodži. Vítěz soutěže Gourmet Selection 2021, limitovaná produkce pouze 3 měsíce v roce!!! Pálivost 1/5.

Kód: PSKGP100ML
sauce masala khmer
349 Kč

Neskutečně chutnající omáčka z čerstvých koření a ingrediencí z Kambodži bez jakýchkoliv konzervantů, plná chuti a pálivosti místních chilli papriček. Pálivost 3/5.

Kód: CSKMAS100ML
sauce mangue spicy
349 Kč

Skvělá omáčka z čerstvého manga z Kambodži bez jakýchkoliv konzervantů, plná chuti a pálivosti místních chilli papriček. Pálivost 4/5!!!

Kód: CSSMAN100ML

Vše začalo u Adama - výběr správného masa

Co na gril dáte, to také skončí na talíři - asi nikdo nelétá business jetem do Japonska pro steak z Wagyu pokaždé když zapálí gril, výběru masa je však potřeba věnovat alespoň minimální péči, aby výsledek za něco stál. Kuře vyrostlé rychleji než zhoubný nádor, krkovička silná jak žiletka či hovězí vyrostlé bez výhledu na nebe co ještě včera bučelo Vám slávu a obdiv u přátel nezajistí. Dnes se naštěstí již i v marketech při troše snahy dají najít použitelné kousky na gril, jistotou je však řezník, který Vám vždy i poradí, jak s masem zacházet. František Kšána starší byl v tomto sportu legendou kterou jsme i my zažili a je skvělé, že kromě jeho syna se jej mnozí rozhodli  následovat. U dobrého řezníka se pak nemusíte obávat naloženého masa, které je v marketu postrachem nákupních košíků všech grilníků.

Pokud máte na výběr, kupte určitě maso na kosti a s tukovým krytím - ne nadarmo jsou tyto kousky jako tomahawk, picanha či kotletky s kostí oblíbenou volbou gurmánů. Kost lze stejně jako tukové krytí po grilování v případě potřeby odříznout, přínos v chuti je však nepopsatelný!

Mekkou kvalitního masa už ale naštěstí není jen Praha - vynikající maso si můžete objednat u EmiFood s dovozem, pokud máte štěstí tak jako plzenští u Madova masna či ostravští U Bobra, můžete mít mastné brady pravidelně.

Tip: Ne vždy je nutné koupit to nejkvalitnější hovězí, abyste zazářili - vyzkoušejte kotletu z přeštíka - je neuvěřitelně šťavnatá, plná chuti a je aspirantem na vítěze poměru cena / výkon!

Dřevo, uhlí, brikety, plyn, raketové palivo?

Klíčová otázka, rozdělující svět grilování na několik táborů. Mám mnoho kamarádů v kmeni vyznávající uhlí a brikety a je možné, že se k němu jednoho dne také přidám. V tuto chvíli si ale již několikátou sezonu užívám pohodlí plynového grilu Weber Genesis, absenci pytlů s palivem i popela a když si chci zakouřit žebra, hodím na kolejnici smoker box s namočenou štěpkou a je vyřešeno. Grily typu Camado Joe jsou ale po pravdě řečeno prostě pecka, kterou hned tak něco nepřekoná - na low and slow mnohahodinové BBQ vylomeniny neexistuje nic lepšího a chuť kouře je prostě famózní, je ale potřeba počítat s trochu větší dírou do rozpočtu, než u Webera. S úspěchem lze ale samozřejmě grilovat i na kameni hozeném do ohně či levném grilu z marketu - rozhodně lépe grilovat dobré maso na špatném grilu, než naopak :-)

Mám maso a gril ... a co teď?

V zásadě je možné vydat se na dvě různé cesty - "rychlá" úprava masa ve stylu klasického českého grilování a nebo pomalá příprava "low and slow", tedy styl americké BBQ za nižší teploty, kde kompletní tepelná úprava masa trvá klidně i 12 hodin. Osobně jsem se s kolegou Weberem nehecnul na více než 6 hodin s žebry, na legendární brisket teprve sbírám odvahu - přeci jenom je to už "vyšší dívčí" :-)

Na klasickém rychlém grilování stylem "bekhend, forhend a na talíř" které většinou vítězí i u nás doma však bezesporu není nic špatného, je jen potřeba dodržet pár základních zásad - maso nechat před grilováním po vytažení z lednice temperovat na pokojovou teplotu, nemučit steaky na grilu na "well done" až do úmoru a po tepelné úpravě nechat maso před krájením odpočinout, čas závisí na velikosti steaku. 

 

Sůl a pepř... Není to málo, Antone Pavloviči?

Ne každý je připraven věnovat celé večery studiu a experimentům se složením domácích směsí koření, pro ty ostatní jsou dvě cesty - buď zakoupit pokud možno kvalitní směs koření vyhovující Vašim představám a připravovanému masu a nebo... použít jen sůl a pepř... A není to málo???

Těm co tuto cestu ještě nevyzkoušeli musím jednoznačně odpovědět - není, avšak pod jednou podmínkou - sůl i pepř (samozřejmě v ideálním případě i maso) musíte vybrat opravdu kvalitní. Pokud k tomuto experimentu zvolíte kotletu z přeštíka tak jako my na našem obrázku, zjistíte, že víc skutečně nepotřebujete :-)

Pepř... Kampotský pepř... A který???

Skutečnost, že Kampotský pepř patří mezi ikony asi nemusíme rozpitvávat - tedy popojedeme k jednotlivým variantám. Černý Kampot (či černý zauzený) je ideální volbou do mlýnku na mnoho použití, včetně grilování. Červený se hodí na kachnu, zvěřinu, mořské plody, ovoce či sladké. Bílý využijete na ryby, zeleninu, světlé omáčky a nebo sýry. Jedinečný fermentovaný Kampotský pepř je měkký - můžete jej konzumovat celý ke steakům (viz foto steaku z přeštíka výše), zamíchat do mletého masa či rozmělnit a vyrobit bombastické pepřové pesto se šťávou z limetky či citrónu. Zelený dehydrovaný je skvělý ke všem masům a vynikne i na steaku z lososa - díky křehkosti jej můžete nadrobit rukou a použít i jako dekoraci. Dlouhý pepř je skvělý na low and slow úpravy a sýry s jedinečnou vůní anýzu a lékořice, jeho fermentovaná varianta se hodí zejména k sýrům. Na mletí doporučujeme kvalitní mlýnek, kterých nabízíme celou řadu, ceny startují na 590,- kč s 25 letou zárukou na keramický mlecí mechanismus, který si poradí i se solí.

 

Khmerské kari, kurkuma, zázvor, galangal, lemon grass, chilli and friends

Až Vás omrzí puristický přístup ke grilování se solí a pepřem, nebo také než se k němu dopracujete, máte u  nás k dispozici celou paletu koření vhodných ke grilování - červené kari můžete použít se zakysanou smetanou jako dip a nebo použít k naložení masa s trochou oleje, kurkuma dá úžasnou barvu Vašim domácím směsím koření či kuřeti, zázvor a citronovou trávu můžete použít např. do jedinečné majonézy na burger. Milovníci chilli si u nás rovněž přijdou na své s tím, že největší pecka se schovává v krabičce se zauzeným sladkým chilli - vůně kouře ze slupek z kokosu a rýžové slámy, sladkost papriky a jemná pálivost jsou naprosto unikátní, budete si jej sypat i na dezerty :-)

BBQ omáčka trochu jinak - tak jako od babičky

Asi není nic lepšího, než když potkáte někoho kdo dělá to co byste chtěl o světelná léta lépe než Vy a navíc si sednete i po lidské stránce. Už když jsem poprvé ochutnal omáčky Tomáše Hinduliaka, dostaly mne svou kvalitou a chutí do kolen. Má totiž jednoduché pravidlo - do receptur používá jen ty nejkvalitnější suroviny a žádnou chemii. A je to sakra znát! Poté co ochutnal naše pepře a koření a vylepšil s nimi své receptury na samý vrchol mohu s klidným svědomím říct, že i moje babička by se za takovou omáčku nestyděla. Ba naopak - pro takovou meruňkovou, švestkovou, rajčatovou či BBQ chilli omáčku by sousedé skákali přes plot. Tak jsou skvělé, to mi věřte!

K vytunění Vašich grilovacích večerů můžete vyzkoušet také cibulové čatní (máme i s čokoládou pro závisláky) a pro plechové huby doporučuji extra pálivý ajvar, jemný jak samet avšak pálivý jak napalm.

Varování: tak jako u Kampotského pepře neskončíte u jedné sklenice :-)

Špičkové české mlýnky na stůl i ke grilu

Kvalitní mlýnek není jen tak lehké nalézt, o čemž jsem se sám několikrát přesvědčil a s tím jsem také šel do výběru mlýnků pro Vás. Čínské poklady které jen vypadají u nás nehledejte - stejně tak jako u koření, omáček i dalších věcí tyto mlýnky nejdříve prověříme u nás doma, u našich kamarádů a teprve pak jdou do prodeje. Celodřevěné mlýnky od Jirky Hurycha z Nelahozevsi jsou unikátní díla z jednoho kusu dřeva s dánským keramickým mechanismem s možností nastavení hrubosti, poradí si se solí i pepřem. Máme i ekonomickou variantu s tím samým mechanismem od 590,- Kč či ikonické mlýnky Peugeot v mnoha tvarových i barevných variantách. Švédské litinové mlýnky Skeppshult jsou pak designovou volbou která přežije generace.