Zeleninové zelené kari

♦ Příprava: 10 min  ♦ Doba vaření: 40 min  ♦ Počet porcí: 4

zelene-zeleninove-curry  zelene-zeleninove-curry2

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 plechovka cizrny
  • 150 g cukrové kukuřice
  • 2 zelené chilli papričky (malé 5 cm papriky)
  • čerstvý koriandr
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 citron
  • sýr halloumi
  • 2 lžíce pasty tahini (sezamová pasta)
  • Khmerské zelené kari
  • Sweet long red chilli

Servírujte s rýží.

Postup:

Předehřejte troubu na 210 °C.

Ve velkém hrnci zahřejte větší množství olivového oleje na střední teplotě. Jakmile olej začne vařit, přidejte cizrnu, ochuťte solí a pepřem a vařte asi 5 minut. Občas promíchejte, dokud cizrna nebude křupavá. 1/3 cizrny dejte stranou k servírování.

Cukety a šalotky nakrájejte. Zázvor oloupejte a nakrájejte. Spolu s kukuřicí vše přidejte do 2/3 cizrny. Osolte, opepřete a vařte zeleninu dalších 5 až 10 minut, nebo dokud nezměkne.

Vmíchejte Khmerské zelené kari a sweet long red chilli a vařte pár minut pro uvolnění chuti. Přidejte kokosové mléko, zamíchejte a směs přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Pokud omáčka zhoustne příliš, zřeďte ji trochou vody. Sejměte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu, kůru z citronu a čerstvý koriandr.

Mezitím si připravte sýr halloumi. Na větší pánvi zahřejte na střední teplotě 2 lžíce olivového oleje. Když je olej rozpálený, grilujte sýr z každé strany kolem 3 minut dozlatova. Poté odeberte z pánve.

Servírujte v misce. Naspod dejte rýži, na ní nandejte lžící směs kari, přidejte grilovaný sýr halloumi, upraženou cizrnu, kterou jste si dali na počátku stranou, zelené chilli papričky, čerstvý koriandr a plátky limetky.