♦ Příprava: 2 hod ♦ Doba kynutí: 1 hod ♦ Počet porcí: 15
Ingredience:
TĚSTO
- 400 g mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 75 g másla
- 45 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce kardamomu
NÁPLŇ
- 75 g másla
- 1 lžíce kardamomu
- 2 lžíce pistácií
- 45 g cukru
GLAZURA
- javorový sirup
- voda
- pistácie
Postup:
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mléko a zahřejte na 37°C. Přelijte směs do misky kuchyňského robota, rozdrobte droždí, přidejte sůl, cukr a mletý kardamom.
Začněte hnětat a postupně přidávejte mouku. Hněťte kolem 10 minut, dokud se těsto nezačne oddělovat od okrajů.
Přendejte těsto na lehce pomoučenou plochu a vytvarujte kouli, okraje zastrčte směrem do středu. Dejte do vymazané mísy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a umistěte do tepla, kde těsto nechte 40 minut kynout.
V míse kuchyňského robota si připravte náplň, smíchejte máslo, cukr, čerstvě mletý kardamom a míchejte do krémové a hladké konzistence.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na polovinu a vyválejte každou polovinu těsta do obdélníku velikosti vašeho plechu na pečení.
Vyválená těsta natřete vytvořenou náplní a přeložte na polovinu, aby se náplň uchytila uvnitř. Rozkrájejte je na plátky o šířce 4 cm. Každý proužek stočte a konec uchyťte zasunutím pod těsto. Buchty přeneste na plech a nechte 30 minut kynout.
V misce smíchejte javorový sirup s 1/2 lžící vody a ve druhé misce cukr s mletým kardamomem.
Předehřejte troubu na 220°C a pečte buchty 10 minut.
Nakonec potřete javorovým sirupem a posypte kardamomovým cukrem a pistáciemi.