Buchty s kardamomem a pistáciemi

♦ Příprava: 2 hod  ♦ Doba kynutí: 1 hod ♦ Počet porcí: 15

buchty s kardamomem (2)  buchty s kardamomem   

Ingredience:

TĚSTO

  • 400 g mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 75 g másla
  • 45 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce kardamomu

NÁPLŇ

  • 75 g másla
  • 1 lžíce kardamomu
  • 2 lžíce pistácií
  • 45 g cukru

GLAZURA

  • javorový sirup
  • voda
  • pistácie

Postup:

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mléko a zahřejte na 37°C. Přelijte směs do misky kuchyňského robota, rozdrobte droždí, přidejte sůl, cukr a mletý kardamom.

Začněte hnětat a postupně přidávejte mouku. Hněťte kolem 10 minut, dokud se těsto nezačne oddělovat od okrajů.

Přendejte těsto na lehce pomoučenou plochu a vytvarujte kouli, okraje zastrčte směrem do středu. Dejte do vymazané mísy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a umistěte do tepla, kde těsto nechte 40 minut kynout.

V míse kuchyňského robota si připravte náplň, smíchejte máslo, cukr, čerstvě mletý kardamom a míchejte do krémové a hladké konzistence.

Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na polovinu a vyválejte každou polovinu těsta do obdélníku velikosti vašeho plechu na pečení.

Vyválená těsta natřete vytvořenou náplní a přeložte na polovinu, aby se náplň uchytila uvnitř. Rozkrájejte je na plátky o šířce 4 cm. Každý proužek stočte a konec uchyťte zasunutím pod těsto. Buchty přeneste na plech a nechte 30 minut kynout. 

V misce smíchejte javorový sirup s 1/2 lžící vody a ve druhé misce cukr s mletým kardamomem.

Předehřejte troubu na 220°C a pečte buchty 10 minut. 

Nakonec potřete javorovým sirupem a posypte kardamomovým cukrem a pistáciemi.