Kurkumový chléb

♦ Příprava: 30 min  ♦ Doba pečení: 40 min  ♦ Čas odpočinku: 2

kurkumovy chleb02  kurkumovy chleb01   

 Ingredience:

  • 350 g chlebové mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 1/2 balení dehydrovaného pekařského droždí
  • 2 lžičky kurkumy
  • 270 ml vlažné vody
  • 15 g hrubé soli
  • 50 g piniových oříšků

Tip: Piniové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy, nasekanými meruňkami nebo jakýmikoli oblíbenými semínky.

Postup:

V mikrovlnné troubě ohřejte vodu 10 sekund. V této vlažné vodě rozpusťte sůl. 

Na střední teplotě v pánvi s trochou olivového oleje osmahněte piniové oříšky, dokud nezhnědnou.

Smíchejte 2 mouky, kurkumu a pekařské droždí v míse a zalijte vlažnou vodou. Ve stojatém mixéru hněťte těsto kolem 10 minut nebo ručně, dokud nebude hladké a pružné.

Přidejte do těsta piniové oříšky a zapracujte je. Zakryjte mírně navlhčenou utěrkou a na teplém místě nechte kynout okolo 1,5 hodiny.

Po prvním kynutí, vezměte těsto a vytvarujte kouli. Dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Pokud máte malou zapékací misku, můžete ji použít. Opět zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut na teplém místě.

Předehřejte troubu na 220°C, přes síto pomoučete chléb, na vrhu těsta udělejte lehké řezy nožem. Pečte spolu se zapékací miskou vody, k dodání vlhkosti, kolem 35 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Tip: Při kynutí těsta můžete využít radiátor či dle rad našich babiček umístit ho pod peřinu, snažte se vyhnout průvanu. Chléb nemusíte péct v předehřáté troubě. Troubu zapněte na minimum před zahájením přípravy chleba a vypněte ji 10 minut před prvním nakynutím.

© La Plantation – Season Suppers