♦ Příprava: 30 min ♦ Doba pečení: 40 min ♦ Čas odpočinku: 2
Ingredience:
- 350 g chlebové mouky
- 100 g žitné mouky
- 1/2 balení dehydrovaného pekařského droždí
- 2 lžičky kurkumy
- 270 ml vlažné vody
- 15 g hrubé soli
- 50 g piniových oříšků
Tip: Piniové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy, nasekanými meruňkami nebo jakýmikoli oblíbenými semínky.
Postup:
V mikrovlnné troubě ohřejte vodu 10 sekund. V této vlažné vodě rozpusťte sůl.
Na střední teplotě v pánvi s trochou olivového oleje osmahněte piniové oříšky, dokud nezhnědnou.
Smíchejte 2 mouky, kurkumu a pekařské droždí v míse a zalijte vlažnou vodou. Ve stojatém mixéru hněťte těsto kolem 10 minut nebo ručně, dokud nebude hladké a pružné.
Přidejte do těsta piniové oříšky a zapracujte je. Zakryjte mírně navlhčenou utěrkou a na teplém místě nechte kynout okolo 1,5 hodiny.
Po prvním kynutí, vezměte těsto a vytvarujte kouli. Dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Pokud máte malou zapékací misku, můžete ji použít. Opět zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut na teplém místě.
Předehřejte troubu na 220°C, přes síto pomoučete chléb, na vrhu těsta udělejte lehké řezy nožem. Pečte spolu se zapékací miskou vody, k dodání vlhkosti, kolem 35 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Tip: Při kynutí těsta můžete využít radiátor či dle rad našich babiček umístit ho pod peřinu, snažte se vyhnout průvanu. Chléb nemusíte péct v předehřáté troubě. Troubu zapněte na minimum před zahájením přípravy chleba a vypněte ji 10 minut před prvním nakynutím.
© La Plantation – Season Suppers