Vánoční Foie Gras

♦ Příprava: 10 min  ♦ Doba vaření: 1 hodina 30 min  ♦ Doba odpočinku: 10 hodin

Vanocni-foie-gras  Vanocni-foie-gras3

Ingredience:

  • 500 g syrových jater (foie gras)
  • 700 g jemné soli
  • 10 g směsi pepře a koření
  • 30 g směsi čtyř koření (muškátový oříšek, hřebíček, zázvor a černý pepř)
  • 10 g skořice
  • role lékařské gázy

Postup:

Foie Gras namočte na 1 hodinu a půl do misky naplněné studenou vodou. Následně je osušte čistými papírovými ubrousky a pevně zabalte do gázy, tak aby se sůl nedostala do přímého kontaktu s játry.

Sůl nasypte do misky a vmíchejte do ní směs pepře a koření, směs čtyř koření a skořici. Dobře promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné rozložení chuti. Na dno misky dejte vrstvu vytvořené solné směsi, vložte játra a zcela je zakryjte zbytkem solné směsi. Aby se Foie Gras správně vařila, musí být kompletně pokryta solí.

Zasolená játra umistěte na 10 hodin do ledničky (2 hodiny na 100 g Foie Gras). Po uplynutí této doby vyjměte Foie Gras ze soli, odstraňte gázu a setřete přebytečnou sůl.

Zakryjte potravinovou fólií a hliníkovou fólií tak, aby byla vrstva neprůhledná a nechte v chladu po dobu 24 hodin. Před podáváním může odpočívat až 48 hodin. 

Ideální podávat na toastu.

Tipy: Směs koření můžete uzpůsobit Vaší chuti. Na 100 g soli potřebujete asi 10 g mletého koření.