Ananasovo vanilková tartaletka

♦ Příprava: 15 min  ♦ Doba vaření: 40 min  ♦ Počet porcí: 6

ananasovo-vanilkova-tartaletka  ananasovo-vanilkova-tartaletka2

 Ingredience:

  • 1 ananas
  • 175 g moučkového cukru
  • 1/3 vanilkového lusku
  • 3 badyány
  • 150 g mouky
  • 45 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • kůra z citronu
  • 1 vaječný žloutek
  • hřebíček

Postup:

Ananasový džem

Ananas nakrájejte na kostky a rozmixujte v mixéru, dokud nezískáte pyré. Přebytečnou šťávu z pyré přeceďte přes síto. Ananasové pyré dejte do hrnce s moučkovým cukrem, badyánem a vanilkovým luskem. Zahřejte na středně vysoké teplotě a míchejte, než se cukr nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí a pyré přijde k varu, povařte 30 až 40 minut na mírné teplotě a pravidelně míchejte, dokud nevznikne poměrně hustá konzistence. Možná bude stačit méně času, než směs ztuhne. Pravidelně ji proto sledujte. Z džemu vyndejte vanilkový lusk a badyán a nechte vychladnout.

Sladké pečivo

Do mísy stolního mixéru s lopatkovým nástavcem prosejte mouku a dejte krupicový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kousky a nastrouhejte citronovou kůru. Mixujte, dokud nezískáte crumble, drobenku. Přidejte vaječný žloutek a míchejte dál, než se těsto začne formovat - těsto dopracujte rukama na čistém povrchu. Těsto rozválejte mezi 2 papíry na pečení a nechte odpočinout alespoň 30 minut v ledničce.

Příprava tartaletky

Jakmile si těsto odpočine, vykrojte z něho 6 koleček ve velikosti pečících misek. Okrajky ponechte k vytvoření mřížky na koláče. Předehřejte si troubu na 180 °C. Formy vyplňte těstem, naplňte ananasovým džemem a z proužků zbylého těsta vytvořte na povrchu mřížku. Přebytečné těsto odkrojte. Koláče potřete rozšlehaným žloutkem a do středu každého koláče zapíchněte hřebíček. Pečte asi 15 minut. 

Před vyjmutím z formy nechte vychladnout a před servírováním vyjměte hřebíček.