Kambodžské hovězí Lok Lak

♦ Příprava: 20 min  ♦ Čas na vaření: 10 min  ♦ Porce: 2-3

lok-lak-wok

Ingredience na marinování masa:

  • 500g vyzrálé hovězí roštěné
  • 2 polévkové lžíce drceného nebo nahrubo mletého černého Kampotského pepře
  • 2 polévkové lžíce ústřičné omáčky
  • 4 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 2 polévkové lžíce tmavé sladké sojové omáčky (možno Ketjap Manis)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1/2 polévkové lžíce sody
  • 2 stroužky česneku

Ingredience na dip:

  • 1 čajová lžička černého Kampotského pepře
  • 1 čajová lžička soli (tyto dvě ingredience lze nahradit fermentovaným Kampotským pepřem)
  • šťáva z jedné limetky

Ingredience na wok:

  • 1:1 ústřičná se sojovou omáčkou
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 velká červená cibule
  • olej na wok

Ingredience na servírování:

  • 1 větší rajče
  • salát
  • rýže

Postup:

Nejprve nakrájejte hovězí maso na kostičky cca 3cm velké, smíchejte se všemi ingrediencemi na marinádu a ideálně nechte 2-3 hodiny marinovat v lednici.

Připravte si omáčku na wok tak abyste ji měli po ruce až ji budete potřebovat. Stejně tak dopředu nakrájejte cibuli, rajče na plátky a opláchněte salát, před tím než vezmete do ruky wok byste měli mít hotovou i rýži - vše bude tak jak je u woku zvykem velmi rychlé. Pokud si na konci chcete trochu usnadnit život, připravte si rovnou vše na talíř a smíchejte i ingredience na dip který je ideální podávat vedle talíře v malé misce.

Ohřejte wok na velice vysokou teplotu tak jak jste zvyklí, ze suché pánve by se mělo začít kouřit. Poté co vložíte maso do wok pánve jej nezapomeňte rovnoměrně rozmístit po ploše pánve tak aby bylo ideálně v jedné vrstvě, nechte jej chvilku chytit a pak promíchejte. Postup opakujte podle požadovaného stupně propečení masa. My ho máme rádi středně propečené a šťavnaté, záleží však jen na Vás, ideálně by Vám to ale nemělo trvat více jak 5 minut. Když má maso krásnou barvu na povrchu a jste ve druhé polovině času, přidejte cibuli, omáčku připravenou na wok a lžičku cukru. Maso by v omáčce nemělo plavat, měla by však veškerý povrch obalit svítivou lesklou omáčkou. Wok po chvíli můžete vypnout a maso nechat pár minut odpočinout.

Servírujte na plochý talíř na lůžko z listů salátu a rajčat, při konzumaci můžete maso namáčet do limetkovo - pepřového dipu. Podávejte s rýží.

Tip: Poměr omáček můžete ladit podle sebe, stejně tak množství pepře. Takto to chutná nám, dejte vědět jaký je Váš oblíbený blend ;-)

Kambodžské hovězí Lok Lak