Galangal
Galangal
Ke galangalu, koření typickému pro asijskou kuchyni, si v našich krajích kuchaři teprve hledají cestu. Tato rostlina, v našich krajích často nazývaná také galgán, kalkán nebo siamský zázvor, již na první pohled nezapře svou příbuznost s mnohem rozšířenějšími potravinami jako třeba zázvorem nebo kurkumou. Kromě typického kořenovitého vzhledu spojuje tyto potraviny také skvělá, výrazná chuť a jejich blahodárný vliv na lidský organismus.
Nejprodávanější
Použití galangalu
Galangal lze používat jak samostatně, tak (podobně jako kurkumu) jako součást kořenících směsí. Ačkoliv vzhledem je se zázvorem téměř zaměnitelný, o chuti se totéž říct nedá - zatímco zázvor je charakteristický svou štiplavostí, galangal má nasládlou, citrusovou avšak charakteristickou chuť. I zpracování se liší - galangal je oproti zázvoru o poznání tvrdší a spíše než strouhat doporučujeme krájet ho na tenké plátky. Skvěle se hodí do thajských a malajských pokrmů s kokosovým mlékem, hovězím masem nebo zeleninou. Historicky mu byly připisovány i afrodiziakální účinky a prokazatelně pomáhá trávení, roztahuje cévy a má mírně protizánětlivý účinek, proto ho můžete kromě kořenících směsí najít i ve směsích čajových.