Zeleninové červené kari

♦ Příprava: 10 min  ♦ Doba vaření: 40 min  ♦ Počet porcí: 4

zeleninove-cervene-curry  zeleninove-cervene-curry2

Ingredience:

  • 4 oloupané mrkve
  • 1 květák
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm strouhaného zázvoru
  • 3 lžíce Khmerského červeného kari
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1 - 2 Red bird pepper
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g listů čerstvého špenátu
  • šťáva z půlky citronu
  • koriandr

Podávejte s rýží.

Postup:

Předehřejte troubu na 210 °C.

Nakrájejte květák na růžičky a dejte na plech. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte stranou. Oloupané mrkve a papriky nakrájejte na 2,5 cm proužky, dejte na druhý plech, pokapejte olejem a přidejte 2 lžíce kmínu, sůl a pepř. Pečte v troubě okolo 30 až 40 minut, každých 10 minut zeleninu kontrolujte a promíchejte.

V hluboké a široké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte strouhaný zázvor se strouhaným česnekem a pár minut opatrně vařte bez připálení. Dochuťte Khmerským červeným kari, bird pepper a dobře promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a kokosové mléko. Vše přiveďte k varu a nechte povařit 40 minut. Čím déle se kari vaří, tím více se uvolňuje jeho chuť.

Jakmile zelenina zezlatoví a je upečena, vyndejte ji z trouby.

Přidejte šťávu z půlky citronu do kari, mražený hrášek a čerstvý špenát. Povařte další 2 minuty, aby hrášek rozmrzl.