Rajčatová krémová polévka

♦ Příprava: 10 min  ♦ Čas na vaření: 35 min  ♦ Porce: 4

krem z rajcat02  krem z rajcat01

Ingredience:

  • 600 g cherry rajčat
  • 4 cibule šalotky
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce tymiánu
  • 4 větvičky čerstvé bazalky
  • 4 lžíce parmezánu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • kokosové mléko
  • olivový olej
  • fermentovaný kampotský pepř

Postup:

Předehřejte troubu na 210°C. Připravte si pekáč, který pokryjete pečícím papírem. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte (podélně na polovinu). Umistěte cherry rajčátka na pečící papír, společně se šalotkou a česnekem. Lehce pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem, solí a pepřem a pečte cca 35 minut.

Mezitím si připravte zeleninový vývar. Jakmile jsou rajčata upečena, vyndejte je z trouby a vše přendejte do mixéru. Přidejte pár listů bazalky, nastrouhaný parmezán, trochu zeleninového vývaru, kokosové mléko a mixujte dokud nezískáte krémovou texturu.

V troubě opečte pár krajíců chleba pokapaných olejem.

Ochutnejte a okořeňte, případně přidejte více zeleninového vývaru pro jemnější konzistenci. Vyndejte chléb z trouby. Polévku servírujte zakápnutou trochou olivového oleje, posypanou fermentovaným pepřem s lístky bazalky.

Tip: K doladění polévky můžete přidat koupené či domácí pesto a dochutit opečenými piniovými oříšky a krutony. Můžete také potřít krajíc chleba syrovým česnekem, pokrýt plátkem tvrdého sýru (Gruyere), nechte opéct, dokud se sýr nerozpustí a chléb je opečený. Servírujte přímo v polévce.

© La Plantation – Season Suppers