Tartaletka s fíky, skořicovou šlehačkou a máslovou sušenkou

♦ Příprava: 10 min  ♦ Doba pečení: 12 min  ♦ Počet porcí: 4

 tartaletka fikova02  tartaletka fikova01

Ingredience:

  • 100 g mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 60 g cukru krystal
  • 2 žloutky
  • 75 g másla
  • špetka kampotské soli
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • fíky
  • pistácie

Postup:

V misce promíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. Mezitím v jiné misce vyšlehejte elektrickým šlehačem cukr se žloutky do nadýchané směsi.  

Postupně přidejte máslo s moukou a šlehejte, do doby než se začne tvořit těsto. To poté přendejte na pracovní plochu a vypracujte z něj hladké těsto.

Mezi 2 kusy pečícího papíru těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a nechte odpočinout v ledničce alespoň hodinu.

Když je těsto odpočaté, předehřejte troubu na 180°C. Z vychlazeného těsta vykrájejte vykrajovátkem nebo s pomocí skleničky kolečka o průměru zhruba 8 cm a dejte na plech. Pečte 10 až 12 minut do zlatova. Aby kolečka zůstala po upečení vyrovnaná umistěte na ně skleničky a nechte úplně vychladnout.

Ve stolním mixéru vyšlehejte při střední rychlosti smetanu ke šlehání spolu s mletou skořicí a moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří tuhá šlehačka. Tu poté přendejte do zdobícího sáčku a uložte do ledničky.

Fíky nakrájejte na čtvrtiny a odložte stranou. Kulaté máslové sušenky dejte na talíř, zdobícím sáčkem vytvořte uprostřed ze skořicové šlehačky kupoli a poklaďte čtvrtinami fíků. Na závěr posypte pistáciemi.

© La Plantation – Season Suppers