Lepkavý zázvorový koláč

♦ Příprava: 15 min  ♦ Doba pečení: 50 min  ♦ Počet porcí: 6

zazvorovy kolac02  zazvorovy kolac01   

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 125 g třtinového cukru
  • 150 g javorového sirupu
  • 200 g melasy
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody, rozpuštěné ve 2 lžících teplé vody
  • 300 g mouky

Postup:

Předehřejte troubu na 170°C.

Do kastrolu dejte máslo, třtinový cukr, javorový sirup, melasu, mletou skořici s mletým zázvorem a na středně nízké teplotě míchejte, dokud se nerozpustí.

Po roztavení sundejte z plamene a přidejte mléko, vejce a rozpuštěnou sodu. Přes síto prosejte mouku a vše dobře dobře promíchejte.

Dortovou formu o průměru 20 - 25 cm vyložte pečícím papírem, případně vymažte trochou másla a vysypte moukou.

Pečte kolem 45 - 60 minut. Pomocí vidličky nebo špejle ozkoušíme, zda je koláč hotový. Pokud se těsto na vidličku/špejli nepřilepí, koláč je hotový. Chcete-li získat lepkavou texturu, pravidelně koláč kontrolujte, když se blíží ke konci pečení.

Po dopečení nechte vychladnout.

© La Plantation – Season Suppers