Krémová polévka z tykve a parmezánový pepřový chips

♦ Příprava: 15 min  ♦ Doba vaření: 40 min  ♦ Počet porcí: 4

 polevka-z-muskatove-tykve  polevka-z-muskatove-tykve2

Ingredience:

  • 1 muškátová tykev
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 2 šalotky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky směsi pepře a koření
  • 3 lžíce tymiánu
  • olivový olej
  • kokosový krém
  • pohanka
  • zeleninový vývar
  • parmezán
  • pepř a koření

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečícím papírem. Oloupejte jablka a muškátovou tykev. Vyndejte semena a nakrájejte na kostičky. Cibuli a šalotku oloupejte a nakrájejte.

Všechny výše uvedené ingredience dejte na plech. Pokapejte olivovým olejem a javorovým sirupem. Okořeňte tymiánem, skořicí, směsí pepře a koření a osolte. Vše promíchejte. Pečte 40 až 50 minut, dokud nebude vše měkké a plně upečené.

Připravte zeleninový vývar. Vyjměte tykev z trouby a dejte do misky mixéru, přidejte trochu zeleninového vývaru spolu s kokosovým mlékem a mixujte dokud nezískáte krémovou konzistenci. Chcete-li polévku ještě trochu zředit, přilijte zbývající vývar. Dochuťte solí a pepřem.

Na talíř umistěte pečící papír a nasypte na něj jednu lžíci parmezánu. Okořeňte červeným nebo černým pepřem a okořeňte. Rozpečte v mikrovlnce 15 s. Vyndejte parmezánový chips z mikrovlnky a nechte pár minut vychladnout. Opakujte tolikrát, kolikrát je potřeba.

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, nasypte pohanku a dýňová semínka, posolte a povařte pár minut.

Polévku servírujte v misce, přidejte kokosový krém, grilovanou pohanku, dýňová semínka a parmazánové chipsy. V případě potřeby dokořeňte.