Šakšuka

♦ Příprava: 10 min  ♦ Doba vaření: 35 min  ♦ Počet porcí: 2

saksuka02  saksuka01   

Ingredience:

  • 1 velká žlutá cibule
  • 2 červené papriky
  • 1 zelená paprika
  • 1 plechovka rajčat v konzervě
  • 2 - 3 vejce
  • rozdrobená feta
  • citronová šťáva
  • koriandr
  • jarní cibulka
  • sweet long chilli power (sladké chilli)
  • mletý černý kampotský pepř

Příloha pita chléb či bílý chléb

Postup:

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zhnědnout pár minut. Papriky nakrájejte na plátky a spolu s dvěma lžičkami sladkého chilli, solí a pepřem přidejte na pánev. Vařte kolem 20 minut, dokud papriky nezměknou.

Přidejte pokrájená rajčata z konzervy včetně jejich šťávy, koriandr a citronovou šťávou. Míchejte a nechte přijít k varu, snižte teplotu a vařte 5 minut. V omáčce vytvořte 2 až 3 jamky, podle počtu použitých vajec, a rozklepněte do nich vejce. Vařte je dalších 5 - 8 minut, dokud nejsou hotová.

Dochuťte solí, pepřem, dle preferencí přidejte více sladkého chilli. Posypte rozdrobenou fetou, nasekanou jarní cibulkou a koriandrem. Podávejte s pita chlebem nebo grilovaným chlebem.

Tip: Tento recept je chytrý a snadný způsob, jak využít zbytky v lednici. Můžete použít různé druhy zeleniny, jako je špenát, lilek, chřest, fazole apod.

© La Plantation – Season Suppers