Divoký kardamom z pralesa 50g tubus
Kód: CARDFO50TUDetailní popis produktu
Divoký kardamom - vůně která Vás dostane
Pokud budete pátrat po tomto koření, zjistíte že se jedná o semena rostlin z čeledi zázvorníkovitých. Pochází z Indie, Pakistánu, Bangladéše, Indonésie a Nepálu. Jsou charakteristické svými malými lusky a malými černými semínky. Kardamom zažívá boom pěstování v Gatemale avšak v jiné podobě - zde máte co dočinění s divokou formou kardamomu sklízenou ručně v přírodním prostředí bez umělých pesticidů a hnojiv. Jedná se o jedno z nejdražších koření na světě - předčí jej pouze vanilka a šafrán.
Použití
Nejčastěji je používán jako koření v kuchyni do jídel i nápojů nebo také jako léčivo. Stačí ho jen velice malé množství aby se projevila jeho charakteristická vůně a chuť. Jedná se o velice oblíbenou a běžnou ingredienci nejen indické kuchyně. Často je používán při pečení v severských zemích Evropy, zejména ve Švédsku a Finsku při přípravě tradičních pokrmů jako je Julský chléb Julekake, švédský kardemummabullar nebo finský sladký chléb pulla.
Je velice často používán jako dochucovadlo do kávy a čaje. V některých zemích se dokonce mele dohromady s kávou a ze směsi se připravuje ochucená káva kde při přípravě je použito až 40% kardamomu!
Je používán v Asii jak ve sladkých tak pikantních jídlech. Obsahuje jej indická nebo nepálská masala ale také thajské kari, je také ingrediencí pro přípravu masala chai.
Z nápojů jej obsahuje gin a mnohé bylinné čaje.
Obsah esenciálního oleje v semenech výrazně závisí na podmínkách skladování, ale může být až do výše 8 %. V oleji se nachází α-terpineol 45%, myrcen 27%, limonen 8%, menthon 6%, β-felandren 3%, 1,8-cineol (Eukalyptol) 2%, sabinen 2% a heptan 2%. Jiné zdroje uvádí hlavní složky 1,8-cineol (20 až 50%) a α-terpinylacetát (30%), dále sabinen, limonen (2 až 14%), a borneol.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Další koření |
---|---|
Certifikace: | Fair Trade (World Fair Trade Organization) |
Balení: | Sáček z recyklovaného papíru + vakupack |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.